Bij het kiezen van de juiste wasmachine moet je rekening houden met verschillende factoren. Zo kies je er het toestel uit die het best bij jouw levensstijl en situatie past. De locatie en beschikbare ruimte, de hoeveelheid was je hebt, waar je je wasmachine zet, … zijn allemaal factoren die een invloed hebben op welke wasmachine het best bij jou past. Hieronder sommen we even enkele belangrijke punten op waar je best rekening mee houdt als je een wasmachine gaat kopen.
Voor je een wasmachine gaat aankopen, bekijk je best even waar je ze wil plaatsen. Start dus met het opmeten van jouw beschikbare ruimte. Heb je 60cm of meer aan breedte? Ga dan voor een voorlader wasmachine. Heb je tussen 40cm en 60cm aan breedte? Dan raden we een bovenlader wasmachine aan. Als je wasruimte te klein is om bijvoorbeeld je wasmachine naast je droogkast te zetten, raden we aan om een tussenstuk te gebruiken en beide machines op elkaar te stapelen. Zo spaar je ruimte uit in de breedte, en heb je toch het beste van beide.
Bij het kopen van een nieuwe wasmachine let je na de afmetingen zeker ook op het vulgewicht. Hoeveel kilogram vulgewicht je nodig hebt, hangt af van hoe vaak je wast en hoeveel wasgoed je hebt. Was je vaak en veel, kies dan een wasmachine met een ruime trommelcapaciteit van 8 of 9 kilogram. Zo was je alles in één keer schoon en bespaar je energie.
machines met een hoger toerental van bijvoorbeeld 1400 of 1600 rpm, centrifugeren sneller en zullen er dus voor zorgen dat je was sneller droogt. Je was kan daarna gemakkelijk op een droogrekje gehangen worden om het resterende vocht te verdrijven. Je zal over het algemeen de droogkast minder nodig hebben, waardoor je gemakkelijk op energiekosten gaat sparen.
sinds begin 2021 worden de energieklasses van wasmachines niet meer beoordeeld van A+++ tot D, maar van A tot G. Het is vanzelfsprekend dat een wasmachine met energieklasse A een stuk minder verbruikt dan een wasmachine met energieklasse F. Om concreet te zijn: met energieklasse A verbruikt je wasmachine gemiddeld 99kwh per jaar. Met energieklasse F verbruikt hij gemiddeld 194kwh per jaar, wat gemiddeld neerkomt op €270 meer aan energiekosten na 10 jaar.
Iets waar vaak te weinig naar gekeken wordt, is het geluidsniveau van de wasmachine. Staat je wasmachine dicht bij je slaapkamer? Woon je op een appartement? Dan kan het een goede keuze zijn om een wasmachine aan te gaan kopen met een geluidsniveau lager dan 75 dB tijdens het centrifugeren. Dat zullen de buren appreciëren. Er bestaan ook héél stille wasmachines, die maximum 71dB bereiken. Hou er wel rekening mee dat elke 3 decibel een verdubbeling is van hoe luid je wasmachine is.
Wil je plaats gaan besparen en lijken een aparte wasmachine en droogkast te veel van het goede? Dan zijn er ook wasdroogcombinaties. Met een was droogcombinatie wordt je was schoon én droog in dezelfde trommel. Houd wel in het achterhoofd dat was-droogcombi’s een stuk langzamer zijn en meer energie verbruiken. Heb je ruimte om 2 toestellen te plaatsen? Dan raden we aan om een wasmachine en droogkast apart aan te kopen. Je kan ze bovendien ook op elkaar stapelen met behulp van een tussenstuk om zo toch wat plaats te besparen!
We raden steeds aan om na te kijken welke waskwaliteit je machine heeft. Een wasmachine met top- of middenklasse waskwaliteit geeft als resultaat dat je was steeds fris uit de trommel komt. Na enkele jaren kan een wasmachine namelijk zeep- en vuilresten gaan opstapelen, die ervoor zorgen dat je was minder fris en net uit de trommel komt. Met een wasmachine die top- of middenklasse waskwaliteit heeft, vermijd je dit.
Zoals je merkt zijn er heel wat specificaties waarmee je rekening moet/ kan houden bij het aankopen van een nieuwe wasmachine. Ben je nog niet helemaal zeker? Neem gerust contact op met onze specialisten of kom vrijblijvend langs in onze winkel te Brugge!