In 1925 ontmoetten twee Belgische industriëlen elkaar op de beurs in Brussel. De één was een specialist in emailleren en de ander een expert in gieten. Gezamenlijk 'braken ze de code' om gietijzer te emailleren en brachten ze kleur in de keuken.
lplecreuset
542
cashback
Wat maakt gietijzer zo bijzonder?
Iedereen kent ongetwijfeld de harmonieuze kleuren van de Le Creuset producten. Traditioneel wordt alles van Le Creuset dus gemaakt uit geemailleerd gietijzer.
Maar wat maakt gietijzer nu zo bijzonder om mee te gaan koken?
cashback
Voordelen van gietijzer
Blijft lang op temperatuur
Het duurt even voordat een gietijzeren pan warm is, maar wanneer de pan heet is blijft hij dat ook lang. Een braadpan heb je daarom het liefst van gietijzer. Je kunt gerechten lekker stoven/braden op een lage temperatuur.
Levenslang goed
De pan kan eigenlijk niet stuk en zal generaties lang mee gaan. Wel moet je uiteraard oppassen met temperatuur schokken en het laten vallen van de pan.
Steeds beter bakken
Een gietijzeren pan is poreus en door deze veel in te oliën vormt zich een natuurlijke anti-kleeflaag. De olie gaat in de poriën van de pan zitten en zich versmelt met de pan. Hierdoor gaat de pan steeds beter bakken.
cashback
De koningin van de keuken
De Le Creuset stoofpan, een culinaire klassieker, is al bijna een eeuw lang geliefd bij koks over de hele wereld. Perfect ontworpen voor stoofschotels, gebraden vlees, soep, ovenschotels en zelfs om te bakken. Dit iconische product is de enige pan die u nodig heeft voor onvergetelijke maaltijden met een intense smaak om van te watertanden.
Ontdek alle kleuren, vormen en formaten en geniet van talrijke promoties!
Tajines of tagines zijn een type stoofpotten die vaak in de Noord-Afrikaanse en Midden-Oosterse gebieden worden gebruikt. Het kenmerk van deze pot is dat het een kegelvormig deksel heeft. Een tajine wordt het vaakst gebruikt om te ‘slowcooken’.
cashback
Hoe werkt een tajine?
Een tajine werkt altijd in combinatie metvocht, waardoor het mogelijk is om de inhoud ervan perfect evenredig te garen. De kegel zorgt op zijn beurt voor optimale warmtegeleiding. Het vocht dat verdampt, condenseert aan de binnenkant van de kegel en valt nadien terug in de pot. Zo wordt alles vochtig gehouden.
Dompel een hete pan niet onder in koud water! Dit kan een thermische schok veroorzaken waardoor het email kan barsten of beschadigd kan raken. Als er voedselresten achterblijven, vul de pan dan met heet water, laat weken en was daarna gewoon af.
Gebruik geen metalen sponsjes of erg agressieve reinigingsmiddelen. Deze kunnen het email beschadigen. Gebruik nylon of zacht schurende sponsjes om hardnekkige resten te verwijderen.
Berg uw kookgerei nooit op wanneer het nog vochtig is. Berg het kookgerei op in een droge kast of luchtige ruimte, uit de buurt van stoom.
Het geëmailleerde gietijzer van Le Creuset is uiterst duurzaam maar kan beschadigd raken als het kookgerei per ongeluk valt of tegen een hard oppervlak geslagen wordt. Neem er alstublieft nota van dat dit niet gedekt wordt door levenslange garantie.
cashback
Levenslange garantie
cashback
Op het gietijzer van Le Creuset geldt een levenslange garantie, voor alle producten geproduceerd vanaf 2001. (pannen geproduceerd vóór 2001 zijn te herkennen aan de donkerblauwe/zwarte onderkant)
Niet van toepassing in geval van:
Abnormaal of niet conform gebruik van de producten (onaangepast of verkeerd gebruik, nalatigheid,...). Raadpleeg de gebruiksaanwijzing om de gekochte goederen correct te gebruiken.
cashback
Waar wordt Le Creuset gemaakt?
De producten van geëmailleerd gietijzer van Le Creuset worden gemaakt in de originele gieterij in Frankrijk; de producten van andere materialen worden in andere delen van de wereld gemaakt. Alle productielocaties, waar ook ter wereld, staan onder toezicht van Le Creuset en voldeon aan hun hoge kwaliteitsnormen
Is mijn gietijzer compatibel met inductiekookplaten?
Ja, gietijzeren kookgerei van Le Creuset kan gebruikt worden op ALLE warmtebronnen, inclusief gas, elektrische kookplaten of gloeispiralen, glaskeramische kookplaten, inductie en gas, olie, kool of houtovens. Let op dat de vlammen van een gasvuur niet langs de zijkant van uw Le Creuset komen.
Hoe hittebestendig is mijn gietijzer?
Alle gietijzeren producten met een roestvrijstalen knop, metalen knop en/of gietijzeren handvatten kunnen worden gebruikt in een conventionele oven tot 250 °C. Al de gietijzeren producten met een klassieke zwarte kunststof knop kunnen worden gebruikt in de oven tot 190 °C, en alle producten met een zwarte kunststof Signature knop kunnen worden gebruikt in de oven tot 250 °C. Gietijzeren producten kunnen ook onder de grill worden gebruikt. Gietijzeren producten met een houten handvat kunnen niet in de oven worden gebruikt.
Is het email krasbestendig?
Ja, het email van Le Creuset is krasbestendig. Maar het is altijd het beste voorzichtig te zijn. Het is aan te raden voorzichtig om te gaan met uw product. Wanneer het tijd is om uw pan schoon te maken, gebruik dan ons speciaal ontwikkelde reinigingsmiddel voor gietijzer.
Hoe kan ik mijn gietijzeren pan inbakken?
Nee, u mag uw gietijzeren pan nooit 'inbakken' - dit kan uw pan en zijn prestaties beschadigen. Alle Le Creuset gietijzeren producten zijn volledig met twee lagen premium email geproduceerd en hoeven niet te worden ingebrand met olie en/of vet.
Er blijft eten aan mijn gietijzeren stoofpan plakken. Wat kan ik doen?
Het is belangrijk om uw Le Creuset gietijzeren braadpan niet te oververhitten - dit kan ervoor zorgen dat voedsel blijft plakken. Kook altijd op een laag tot middelhoog vuur, welke warmtebron u ook gebruikt. Zorg ervoor dat u de hitte ook geleidelijk opbouwt.
Mag mijn gietijzer in de vaatwasser?
Al het kookgerei met integrale gietijzeren handgrepen, bakelieten handgrepen of roestvrij stalen knoppen mag in de vaatwasser. Desalniettemin kan door constant afwassen in de vaatwasser het email ietwat mat worden. Dit kan geen kwaad en zal geen afbreuk doen aan het resultaat. Bij gebruik van de vaatwasser laat u de machine best de volledige cyclus doorlopen avorens de deur te openen. Hierdoor wordt verzekerd dat het kookgerei volledig gedroogd wordt.