Pagina 1 van 11
- Vorige
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- Volgende
Sorteren:
Sorteren:
Pagina 1 van 11
- Vorige
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- Volgende
Filter
Hulp bij het kiezen van een TV
Als je op het punt staat een nieuwe tv te kopen, kan het zijn dat alle info wat overweldigend is. Je weet niet meer goed wat te kiezen of welke tv past bij jou. Geen paniek! Lees hieronder even na op wat je het beste let, en wat jij al dan niet nodig hebt in een televisie.
Heb je liever persoonlijke hulp? Kom gerust eens langs in onze winkel te Brugge!
Gebruik
Welke content kijk je op tv?
Het kiezen van de juiste televisie hangt veel af van welke content jij gewoonlijk bekijkt.
Ben je een standaard tv kijker die vooral naar het nieuws en reality shows kijkt? Dan is een Full HD eigenlijk voldoende. Als je iets meer toekomstbestendig wil gaan, kies je best voor een 4K. In de toekomst zullen meer zenders in 4K programma’s gaan aanbieden. Daarnaast kan je nu al op streaming platforms zoals Streamz en Netflix reality shows in 4K bekijken.
Bekijk je vooral films en series? Dan kies je best voor een Smart TV met 4K resolutie. Dankzij de uitgebreide smart platforms heb je snel en efficiënt toegang tot een groot aanbod van streamingdiensten en functies. Die streamingdiensten bieden ondertussen (bijna) allemaal hun content in 4K resolutie aan. Dan wil je toch genieten van die extra scherpte? Dat doe je dan het best met een 4K tv natuurlijk.
Ben je sportliefhebber? Dan kies je waarschijnlijk ook liefst een scherp, vloeiend beeld. Dan Kies je het best een 4K televisie met een verversingssnelheid of refreshrate van minimum 100 Hz. Met 4K resolutie ben je voorbereid als aanbieders voetbal, Formule 1, American football of andere sporten in die resolutie gaan aanbieden.
Ben je een fervent gamer? Dan kies je voor snelheid en kwaliteit. Een tv met lage inputlag en hoge verversingssnelheid en resolutie komen dan helemaal van pas. De input lag zou niet hoger mogen zijn dan 20ms, want dan is er het minst vertraging tussen je controller en je beeldscherm. Een verversingssnelheid van minimum 100Hz zorgt voor vloeiende beelden, wat aangenamer is bij bijvoorbeeld FPS en racing games. Als resolutie ga je het liefst voor 4K, want wie gamet nu niet graag haarscherp? De spellen die vandaag uitkomen ondersteunen allemaal deze resolutie en zijn er tenslotte voor gemaakt. Waarom dan in lagere kwaliteit spelen?
In welke ruimte komt je tv?
Als je op zoek bent naar een tv voor een kleinere ruimte zoals je keuken, slaapkamer of camper, dan mag dat ook een compacter model zijn. een scherm van bijvoorbeeld 32 inch tot 40 inch is hiervoor geschikt. 32 inch televisies hebben een diagonaal van 81 cm. Hier hoef je ook niet per se voor een 4K televisie te kiezen, aangezien op een kleiner scherm het verschil in scherpte minder opvalt. Een Full HD tv is dan voldoende. Voor het gebruik in een camper check je best of je tv een 12 volt aansluiting heeft. Zo kan je je televisie van stroom voorzien via de 12 volt aansluiting van de camper.
Voor een middelgrote of grote ruimte ga je het best voor een tv met een beelddiagonaal tussen 40 en 58 inch of zelfs meer. Hier kan je al kiezen voor een 4K televisie, omdat je al wat verder van je televisie zit en dus graag ook van ver scherpe beelden ervaart. De meeste streamingdiensten bieden nu hun service ook al aan in 4K UHD.
Specificaties
Resolutie
- FULL HD
- Full HD resolutie heeft als aanduiding 1080p, wat betrekking heeft op het beeld. Een beeld met Full HD is 1920 pixels breed en 1080 pixels hoog. Dat is in totaal 2,07 megapixel. Scherp, maar niet het scherpst. Full HD is echter niet gelijk aan HD ready. Waar Full HD uit 1080 verticale beeldlijnen bestaat, heeft HD ready er slechts 720.
- 4K
- 4K of UHD resolutie wordt hetzelfde bedoeld. Hoewel, oorspronkelijk is 4K een beeldstandaard voor in bioscopen dat bestaat uit 4096 x 2160 pixels. Het enige verschil is dat de horizontale rij pixels breder is. Een 4K UHD tv heeft 4x meer pixels dan een Full HD televisie. Het beeld wordt daardoor een stuk scherper en gedetailleerder.
- 8K
- 8K resolutie is 4 keer scherper dan 4K, terwijl die al 4 keer scherper is dan de ‘gewone’ Full HD. Met zijn 7680 x 4320 pixels heeft een televisie met 8K resolutie meer dan 33 miljoen beeldpunten terwijl een tv met 4K resolutie er 8 miljoen heeft. 8K heeft echter wel enkel effect wanneer je een tv groter dan 65 inch koopt. Dan pas is het verschil in scherpte pas duidelijk te zien met het blote oog.
Type scherm
- LED
- LED tv’s zijn nieuwere versies van LCD televisies. Waar vroeger CCFL lichtbalkjes gebruikt werden als achtergrondverlichting, worden nu LED lampjes gebruikt. Dit heeft als voordeel dat LED televisies energiezuiniger en compacter/smaller zijn. Het LCD-paneel dat het beeld creëert dat we zien blijft bij LED tv’s wel dezelfde.
- OLED
- OLED televisies zijn een nieuwere en ‘betere’ versie van LED tv’s. Zo heeft een OLED tv een scherm dat zelf licht geeft. Dat wil zeggen dat er geen LCD-paneel meer nodig is om een beeld te creëren. Hierdoor zijn OLED tv’s nog lichter en compacter. Een extra voordeel van werken met enkel LED lampjes is dat elk lampje kan uitgezet worden als een deel van het scherm donker of zwart gemaakt moet worden. Daardoor krijg je puur zwart en meer reële zwartwaarden.
- QLED
- QLED tv’s zijn in principe ook LED-LCD televisies, maar dan met een extra laag. Deze laag bestaat uit de zogenaamde quantum dots, nanokristallen die als een ‘filter’ tussen de laag LEDs en het paneel van de achtergrondverlichting liggen. Door die extra laag quantum dots krijg je veel meer verschillende kleurschakeringen, waardoor het kleurbereik van je scherm veel groter is.
- QNED
- Ondertussen zijn ook al nieuwe technieken op de markt gekomen, waarmee de strijd om de beeldtechnieken volledig losgebarsten is. QNED gebruikt de NanoCell techniek van LG in het beeldpaneel om kleuren zo puur en helder mogelijk weer te geven. NanoCell analyseert elk beeld en filtert doffe kleuren weg. Daarnaast worden ook quantum dots gebruikt zoals in de QLED tv’s, die het kleurvolume en de helderheid een boost geven.
- Neo QLED
- Naast QNED is Neo Qled ook één van de nieuwste technieken op de markt. Neo QLED is een heuse verbetering in vergelijking met de bestaande QLED televisies. Ook gebaseerd op quantum dot technologie, maar met het verschil dat de Neo QLED televisies geen gewone LED meer gebruiken als achtergrondverlichting. Zij gebruiken nu mini-LED als achtergrondverlichting, waardoor de lampjes nog preciezer aangestuurd kunnen worden. Hierdoor verkrijg je een betere contrastverhouding en kijkhoek.
SDR vs HDR
HDR (High Dynamic Range), zoals de naam al doet vermoeden, introduceert een breder bereik aan kleuren en helderheidsniveaus in vergelijking met SDR-signalen (Standard Dynamic Range). HDR-signalen sturen metadata naar je tv. Dat is een lijst met instructies voor de tv om de inhoud van wat je bekijkt correct weer te geven. De bron vertelt de tv welke kleur exact moet worden weergegeven bij welk helderheidsniveau, terwijl SDR beperkt is tot een reeks helderheden en kleuren. Concreet kan het verschil tussen HDR en SDR vergeleken worden met een doos potloden. Met HDR heb je een grote doos, met veel verschillende kleuren, terwijl je met SDR veel beperkter zit. Als je dan een prent moet gaan inkleuren zul je met HDR een veel echter en kleurrijker resultaat hebben.
Je kan natuurlijk HDR willen bekijken, maar dan moet je televisie dit ook ondersteunen. De meeste tv’s vandaag de dag zijn hier al van voorzien, al zitten er hier en daar toch nog wat verschillen. Zo komt HDR het best tot zijn recht op televisies met een kleurdiepte van 10 bit. De kleurpotlodendoos van een 10 bit tv in vergelijking met bijvoorbeeld een 8 bit televisie, is bijna 10.000 keer groter. Maar geen paniek. een 8 bit toont nog steeds heel reële kleuren, met een bereik van 17 miljoen. Het enige grote verschil zit hem in de kleurnuance.
Formaat
Hoe groot je televisie moet/mag zijn hangt grotendeels af van hoe ver je van je televisie zit. Als je te dicht zit van een groot scherm kan het beeld er onscherp gaan uitzien of zul je last hebben om het volledige scherm te bekijken. Als je aan de andere kant te ver zit van een klein scherm, zul je last hebben met het opmerken van details en ondertiteling. Bekijk en meet daarom eerst de afstand tussen je kijkpositie en de plek waar je tv komt.
Hiernaast vind je een gemakkelijk overzicht van de gepaste kijkafstand per tv grootte. De tabel is gebaseerd op de meest voorkomende formaten die je vandaag in de winkel vindt.
Geluidskwaliteit
De meeste televisies hebben ondertussen al een deftig ingebouwd geluidssysteem. Wil jij echter ook zo dicht mogelijk bij een bioscoopervaring geraken? Dan kies je het best voor een goede geluidsinstallatie. Je kijkt het best even voor een krachtige soundbar. Denk hierbij aan een subwoofer of achterspeakers en eventueel luidsprekers in andere kamers om een multiroom opstelling te vormen. Je kan alle luidsprekers verbinden via je smart home app of met de app van je soundbar.
Verversingssnelheid
De verversingssnelheid van een televisie is een belangrijke feature waar niet iedereen altijd rekening mee houdt. Deze snelheid wordt uitgedrukt in ofwel 50-60Hz of 100-120Hz. Deze waarde geeft aan hoeveel frames per seconde je televisietoestel kan laten zien. Het is weliswaar logisch dat je een vloeiender beeld krijgt als je tv een hoger aantal frames per seconde heeft.
Welke verversingssnelheid kies je het best? Het aantal hertz weerspiegelt exact hoeveel frames per seconde er worden weergegeven. een 50 hertz toestel toont 50 frames, een 100 hertz toestel 100. Je kiest best voor een hoog aantal frames als je vaak snelle beelden bekijkt. Hierbij denk je best aan sportwedstrijden, films met veel actiescènes en heel wat games.
Smart TV
Als we het over smart televisies hebben, spreken we over tv’s met internetverbinding. Dankzij deze feature heb je directe toegang tot heel wat apps, streamingdiensten en andere zaken. Zo zijn Netflix, Youtube, Streamz, Disney+, etc. allemaal gemakkelijk binnen handbereik. Elk merk werkt met een verschilled besturingssysteem. De bekendere platforms zijn Tizen van Samsung, Android van Sony en Philips, Home Screen van Panasonic en WebOS van LG. Het best kies je één van deze grotere platforms naar voorkeur. Kleinere merken hebben vaak basis platforms die beperkt zijn qua gebruiksgemak en toepassingen.
Bij Profilec in Brugge vind je gegarandeerd jouw TV. Hulp nodig bij het kiezen, of nog niet helemaal overtuigd? Contacteer ons en we helpen je graag verder!
Een televisie bij Profilec kopen?
Wij bij Profilec bieden al meer dan 45 jaar expertise op vlak van Electro en cooking. In en rond Brugge zijn we al meer dan een gevestigde waarde, en daar zijn we trots op.
Wij bieden gratis levering voor bestellingen vanaf €30.
Als je vandaag bestelt voor 16:00 uur, dan wordt je pakketje vandaag nog verzonden!