Op 2 februari vieren we Maria Lichtmis, dag van de pannenkoek. Het perfecte excuus voor een pannenkoekenfestijn! Deze heerlijkheid is lekker op elk moment van de dag, of je ze nu warm of koud serveert, hartig of zoet. Er zijn zoveel verschillende variaties mogelijk! Maar wat is nu het geheim van de perfecte pannenkoeken? Het antwoord is simpel: de juiste pan! Daarom geven we je graag wat hulp bij het kiezen van de beste pannenkoekenpan voor het ultieme resultaat.
Hoe bak je de perfecte pannenkoek?
Wil jij de perfecte pannenkoeken bakken zodat je de ultieme pannenkoekenchef wordt? Met een paar eenvoudige tips & tricks ben je snel op weg. Ontdek ze hieronder!
Kies de juiste pannenkoekenpan
Heb je wel eens gedacht aan de mogelijke impact van je soort pannenkoekenpan op het uiterlijk en de smaak van je pannenkoek? Het is wel belangrijker dan je zou denken!
Zorg voor verse producten in je beslag en laat het afgedekt even rusten in de koelkast. Voeg geen suiker aan het beslag toe om aanbakken te voorkomen. Voeg in plaats daarvan olie of gesmolten boter toe voor extra smaak. Suiker kan je er achteraf altijd op strooien. Bekijk hier het recept voor pannenkoekenbeslag.
Wil je een heerlijk, egale en krokante pannenkoek vol smaak? Kies dan voor een dikke roestvrijstalen pannenkoekenpan. Ben je op zoek naar een makkelijk alternatief? Ga dan voor een pan met antikleeflaag, maar gebruik hiervoor enkel siliconen of houten keukengereedschappen. Lees hier welke soort pannenkoekenpan voor jou geschikt is.
Verwarm je pan op 70-80% van het totale vermogen van je kookplaat. Gebruik geen boosterfunctie op inductie, want hierdoor kan het deeg in het midden van de pan verbranden. Vet de pan in met voldoende boter en wacht totdat het schuim verdwenen is voordat je begint te bakken. Voor een pan met antikleeflaag: gebruik arachideolie of gesmolten boter en smeer dit dun uit met een keukenkwastje.
Bakken maar! Doe nu je beslag in de pan en verspreid het.
Voor kleefpannen: bak de pannenkoek tot het deeg aan de bovenkant droger wordt en de randjes krokant zijn. Draai dan om en bak nog een minuut de andere zijde.
Voor antikleefpannen: bak de pannenkoek tot het deeg aan de bovenkant droger wordt. Draai dan om en bak nog een minuut de andere zijde.
Zelfs als je eerste pannenkoek niet helemaal niet lukt, is dat geen reden om te stoppen. Het bakken van pannenkoeken is oefening baart kunst. Probeer wat te spelen met het vuur om een stabiele temperatuur in de pan te behouden. Hoe dikker de pan, hoe gemakkelijker dit zal zijn.
Heb je wel eens gedacht aan de mogelijke impact van je soort pannenkoekenpan op het uiterlijk en de smaak van je pannenkoek? Het is wel belangrijker dan je zou denken! Je vindt verschillende merken pannenkoekenpannen in ons assortiment: Demeyere, Greenpan, BK, Le Creuset, …
Egaal of met een patroon?
Roestvrijstalen of gietijzeren pannenkoekenpannen zijn heel effen waardoor je een mooie, egale en krokante pannenkoek kan bekomen doordat het pannenkoekenbeslag in goed contact komt met het bakoppervlak.
Bij pannenkoekenpannen met antikleeflaag hecht het pannenkoekenbeslag zich niet of veel minder. Dit bakt een stukje gemakkelijker maar kan er wel voor zorgen dat je pannenkoek minder egaal en krokant is.
Aantal pannenkoeken
Als je van plan bent om een pannenkoekenfestijn te houden waarbij je veel pannenkoeken bakt, kies je beter voor een pannenkoekenpan uit roestvrijstaal of gietijzer. Deze neemt de hitte meer gelijkmatig op en verdeelt ze evenwichtig.
Wil je eerder een snelle hap? Kies dan voor een aluminium antikleef pannenkoekenpan, deze warmen vliegensvlug op..
Diameter van de pan
Als je over de diameter van een pan spreekt, gaat dit over de bovenkant van de pan. Voor een klassieke pannenkoek is een pan van 24 of 26 cm ruim genoeg.
Voor het bakken van flensjes neem je beter een pannenkoekenpan met diameter 28 cm zodat je meerdere in één pan kan bakken.
Bakken op inductie
De meeste pannenkoekenpannen zijn geschikt om op inductie te gebruiken.
Maar wist je dat de Demeyere Alu Pro 5 Duraslide Titanium pannenkoekenpan beschikt over de unieke TriplInduc bodemtechnologie? Deze controleert eenvoudig en nauwkeurig de baktemperatuur.
Bananenpannenkoek
Gezond, maar ook superlekker: dat zijn deze bananenpannenkoeken. Dit is hét recept voor op de luie zondag, Met maar weinig ingrediënten heb jij binnen no-time deze zoete maaltijd op tafel staan.
Crêpes Suzette
Voor crêpes Suzette maak je een sinaasappelboter met een beetje alcohol die je laat karameliseren tot siroop. Daar wentel je de flensjes door en ten slotte flambeer je ze. Een klassieker van chef Escoffier.
Maak het jezelf nog net iets gemakkelijker en gebruik een pannenkoekenmaker om pannenkoeken te maken. Ideaal voor feestjes of etentjes, elke pannenkoek zal gegarandeerd lukken! Gebruik daarnaast handige pannenkoeken tools om je beslag te maken of om je pannenkoek af te werken.