Inloggen
Winkelmandje

Wat is Maria Lichtmis? - Feestdag van de pannenkoek!

Op 2 februari vieren we Maria Lichtmis, dag van de pannenkoek. Het perfecte excuus voor een pannenkoekenfestijn! Deze heerlijkheid is lekker op elk moment van de dag, of je ze nu warm of koud serveert, hartig of zoet. Er zijn zoveel verschillende variaties mogelijk! Maar wat is nu het geheim van de perfecte pannenkoeken? Het antwoord is simpel: de juiste pan! Daarom geven we je graag wat hulp bij het kiezen van de beste pannenkoekenpan voor het ultieme resultaat.

Het geheim van de perfecte pannenkoek

Hoe bak je de perfecte pannenkoek?

Wil jij de perfecte pannenkoeken bakken zodat je de ultieme pannenkoekenchef wordt? Met een paar eenvoudige tips & tricks ben je snel op weg. Ontdek ze hieronder!

Lees meer >

Kies de juiste pannenkoekenpan

Heb je wel eens gedacht aan de mogelijke impact van je soort pannenkoekenpan op het uiterlijk en de smaak van je pannenkoek? Het is wel belangrijker dan je zou denken!

Lees meer >

Pannenkoeken recepten inspiratie

Van klassiek tot verrassend: met deze recepten tover je de lekkerste pannenkoeken op tafel! Laat je inspireren en tover de lekkerste pannenkoeken ooit op je bord!

Lees meer >

In 3 stappen naar de perfecte pannenkoek

> Stap 1: het perfecte pannenkoekenbeslag

Zorg voor verse producten in je beslag en laat het afgedekt even rusten in de koelkast. Voeg geen suiker aan het beslag toe om aanbakken te voorkomen. Voeg in plaats daarvan olie of gesmolten boter toe voor extra smaak. Suiker kan je er achteraf altijd op strooien. Bekijk hier het recept voor pannenkoekenbeslag.

LP - Maria Lichtmis - Afb2

> Stap 2: gebruik de juiste tools

Wil je een heerlijk, egale en krokante pannenkoek vol smaak? Kies dan voor een dikke roestvrijstalen pannenkoekenpan. Ben je op zoek naar een makkelijk alternatief? Ga dan voor een pan met antikleeflaag, maar gebruik hiervoor enkel siliconen of houten keukengereedschappen. Lees hier welke soort pannenkoekenpan voor jou geschikt is.

Le Creuset Silicone smalle bakspaan in Kersenrood 36cm
26,00 -8%
24,00
Gefu Crêpes- en pannenkoeken-mix TWISTER
20,80 -4%
19,99
PROMO Le Creuset Schort van textiel in Ebbenzwart
62,00 -30%
43,40
Patisse Meel / Suikerzeef - RVS - 250g
10,89
PROMO Le Creuset Schort van textiel in Kersenrood
62,00 -30%
43,40
Le Creuset Lepelhouder ovaal Kersenrood
18,00 -11%
15,99
PROMO Le Creuset Schort van textiel in Denim
62,00 -31%
43,00
Patisse Blinivorm voor 7 Blini's - 22.5 cm
22,50
Le Creuset Lepelhouder ovaal Oranjerood
18,00 -11%
15,99
Le Creuset Beslagkom Kersenrood
Artikel op voorraad
48,00 -13%
41,99
KUCHENPROFI Meel- en Poedersuikerzeef BAKE
22,99
Le Creuset Beslagkom Oranjerood
Artikel op voorraad
48,00 -13%
41,99
Le Creuset Silicone pollepel in Kersenrood 31,5cm
33,00 -18%
27,00
Le Creuset Honingpot met Spatel Nectar
40,95
WMF Pannenkoekendraaier Profi Plus
24,95 -3%
24,08
Le Creuset Silicone bakspaan in Kersenrood 36cm
33,00 -14%
28,27

> Stap 3: bakken op de juiste temperatuur

Verwarm je pan op 70-80% van het totale vermogen van je kookplaat. Gebruik geen boosterfunctie op inductie, want hierdoor kan het deeg in het midden van de pan verbranden. Vet de pan in met voldoende boter en wacht totdat het schuim verdwenen is voordat je begint te bakken. Voor een pan met antikleeflaag: gebruik arachideolie of gesmolten boter en smeer dit dun uit met een keukenkwastje.

 

Bakken maar! Doe nu je beslag in de pan en verspreid het.

 

Voor kleefpannen: bak de pannenkoek tot het deeg aan de bovenkant droger wordt en de randjes krokant zijn. Draai dan om en bak nog een minuut de andere zijde.

 

Voor antikleefpannen: bak de pannenkoek tot het deeg aan de bovenkant droger wordt. Draai dan om en bak nog een minuut de andere zijde.

 

Zelfs als je eerste pannenkoek niet helemaal niet lukt, is dat geen reden om te stoppen. Het bakken van pannenkoeken is oefening baart kunst. Probeer wat te spelen met het vuur om een stabiele temperatuur in de pan te behouden. Hoe dikker de pan, hoe gemakkelijker dit zal zijn.

Welke pannenkoekenpan kopen?

Heb je wel eens gedacht aan de mogelijke impact van je soort pannenkoekenpan op het uiterlijk en de smaak van je pannenkoek? Het is wel belangrijker dan je zou denken! Je vindt verschillende merken pannenkoekenpannen in ons assortiment: Demeyere, Greenpan, BK, Le Creuset, …

Egaal of met een patroon?

Roestvrijstalen of gietijzeren pannenkoekenpannen zijn heel effen waardoor je een mooie, egale en krokante pannenkoek kan bekomen doordat het pannenkoekenbeslag in goed contact komt met het bakoppervlak.

Bij pannenkoekenpannen met antikleeflaag hecht het pannenkoekenbeslag zich niet of veel minder. Dit bakt een stukje gemakkelijker maar kan er wel voor zorgen dat je pannenkoek minder egaal en krokant is.

Aantal pannenkoeken

Als je van plan bent om een pannenkoekenfestijn te houden waarbij je veel pannenkoeken bakt, kies je beter voor een pannenkoekenpan uit roestvrijstaal of gietijzer. Deze neemt de hitte meer gelijkmatig op en verdeelt ze evenwichtig.

Wil je eerder een snelle hap? Kies dan voor een aluminium antikleef pannenkoekenpan, deze warmen vliegensvlug op..

GreenPan Copenhagen Pannenkoekenpan met keramische antikleeflaag 28cm
Artikel op voorraad
  • Diameter: 28 cm
  • Materiaal: Aluminium
  • Anti-aanbaklaag: Ja
76,90 -35%
49,99
Le Creuset Anti-aanbak pannenkoekpan in Zwart 28cm
Artikel niet op voorraad
  • Diameter: 28 cm
  • Materiaal: Aluminium
  • Anti-aanbaklaag: Ja
155,00 -36%
99,00
GreenPan Barcelona Pro Pannenkoekenpan met keramische antikleeflaag 28 cm
Artikel op voorraad
  • Diameter: 28 cm
  • Materiaal: Aluminium
  • Anti-aanbaklaag: Ja
104,90 -22%
82,09
Dagelijkse Kost Pannenkoekenpan met keramische antikleeflaag 24cm
Artikel op voorraad
  • Diameter: 24 cm
  • Materiaal: Aluminium
  • Anti-aanbaklaag: Ja
42,89 -13%
37,33
GreenPan Barcelona Pro Pannenkoekenpan met keramische antikleeflaag 24 cm
Artikel op voorraad
  • Diameter: 24 cm
  • Materiaal: Aluminium
  • Anti-aanbaklaag: Ja
89,99 -22%
69,99

Diameter van de pan

Als je over de diameter van een pan spreekt, gaat dit over de bovenkant van de pan. Voor een klassieke pannenkoek is een pan van 24 of 26 cm ruim genoeg.

Voor het bakken van flensjes neem je beter een pannenkoekenpan met diameter 28 cm zodat je meerdere in één pan kan bakken.

Bakken op inductie

De meeste pannenkoekenpannen zijn geschikt om op inductie te gebruiken.

Maar wist je dat de Demeyere Alu Pro 5 Duraslide Titanium pannenkoekenpan beschikt over de unieke TriplInduc bodemtechnologie? Deze controleert eenvoudig en nauwkeurig de baktemperatuur.

Le Creuset Gietijzeren pannenkoekpan in Kersenrood 27cm
Artikel op voorraad
  • Diameter: 27 cm
  • Materiaal: Gietijzer
  • Anti-aanbaklaag: Ja
155,00 -21%
123,07
-20% BK Bourgogne - Poffertjespan (16 vakjes) Chili Red
Artikel niet op voorraad
  • Diameter: 26 cm
  • Materiaal: Gietijzer
  • Anti-aanbaklaag: Nee
64,90 -40%
38,95
Le Creuset Gietijzeren pannenkoekpan in Mat Zwart 27cm
Artikel op voorraad
  • Diameter: 27 cm
  • Materiaal: Gietijzer
  • Anti-aanbaklaag: Ja
155,00 -36%
98,99
Spring Pannenkoekenpan 26cm
Artikel op voorraad
  • Diameter: 26 cm
  • Materiaal: Staal
  • Anti-aanbaklaag: Ja
79,00 -25%
59,00
Berghoff Leo Pannenkoekenpan Balance Sage - 26 cm
Artikel niet op voorraad
  • Diameter: 26 cm
  • Materiaal: Aluminium
  • Anti-aanbaklaag: Ja
40,95 -15%
35,00
Patisse Poffertjespan gietaluminium Ø25cm - inductie
Artikel niet op voorraad
  • Diameter: 25 cm
  • Materiaal: Aluminium
  • Anti-aanbaklaag: Ja
49,95 -20%
39,95

De lekkerste pannenkoekenrecepten

Bananenpannenkoek

Gezond, maar ook superlekker: dat zijn deze bananenpannenkoeken. Dit is hét recept voor op de luie zondag, Met maar weinig ingrediënten heb jij binnen no-time deze zoete maaltijd op tafel staan.

Lees meer >

Crêpes Suzette

Voor crêpes Suzette maak je een sinaasappelboter met een beetje alcohol die je laat karameliseren tot siroop. Daar wentel je de flensjes door en ten slotte flambeer je ze. Een klassieker van chef Escoffier.

Lees meer >

Pannenkoekentaart

De Duitse klassieker met een heerlijke twist. Wissel chocolade pannenkoeken af met een heerlijke kersenvulling en bouw zo uw eigen Schwarzwälder Kirche. Lees hieronder hoe je aan de slag moet!

Lees meer >

Maak het jezelf gemakkelijk

Maak het jezelf nog net iets gemakkelijker en gebruik een pannenkoekenmaker om pannenkoeken te maken. Ideaal voor feestjes of etentjes, elke pannenkoek zal gegarandeerd lukken! Gebruik daarnaast handige pannenkoeken tools om je beslag te maken of om je pannenkoek af te werken.

BESTRON APFM700Z Poffertjesmaker Zwart
44,95 -59%
18,54
BESTRON APFM700SD Poffertjesmaker Vanille
44,95 -49%
22,98
FRITEL CW 2438 Combi Waffle Maker 4x7
Artikel niet op voorraad
- 1600 W - Instelbare thermostaat - Uitneembare platen
119,95 -1%
119,00
Bestron APFM700SDP Poffertjesmaker Roze
44,95 -46%
24,44

Veelgestelde vragen

Wat is Maria Lichtmis?

Op 2 februari wordt jaarlijks Maria Lichtmis gevierd, een katholiek feest waarbij traditioneel pannenkoeken worden gegeten. Maria Lichtmis markeert de 40ste dag na de geboorte van Jezus waarop hij volgens de Joodse wet in de tempel werd gepresenteerd en aan God werd opgedragen. Deze ceremonie was verplicht en bevatte een rituele reiniging van de moeder en een zuiveringsoffer in de vorm van een lam.

De betekenis van Maria Lichtmis

Maria Lichtmis viert de herkenning van Jezus als het Licht dat straalt voor alle volkeren, zoals beschreven door Simeon. De naam 'mis' verwijst naar de misviering. Hoewel de naam 'Maria' werd toegevoegd, verwijst dit naar de mariale invulling van het feest voor de Tweede Vaticaanse Raad, het centrale van het feest is de openbaring van Christus als licht voor alle volkeren. De nieuwe naam is Feest van de Opdracht van de Heer.

Waarom pannenkoeken op Maria Lichtmis?

Er zijn verschillende verklaringen voor de traditie om op 2 februari, Lichtmis, pannenkoeken te eten. De meest waarschijnlijke reden is dat dit vroeger een belangrijke dag was voor boerderijpersoneel om van werkgever te veranderen. Dit was een van de twee dagen per jaar waarop nieuwe dienstmeisjes en knechten aangenomen konden worden. De terugkeer van het werk op de boerderij werd gevierd met haardkoeken, die later werden vervangen door pannenkoeken.

In februari keert ook de zon en het licht terug na een lange winter. De echt donkere winterdagen zijn voorbij, de kippen beginnen weer eieren te leggen en we kijken uit naar de lente. Pannenkoeken symboliseren met hun ronde vorm en goudgele kleur de zon. Er wordt gezegd dat wie met Lichtmis pannenkoeken eet, een rijk en gelukkig jaar tegemoet gaat.

Wat vinden onze klanten

Winkelmandje

Wis filters

Filter

&nspb;

Annuleren
Bevestigen